ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Σε τροχιά σύγκρουσης με ΔΝΤ και δανειστές η Αθήνα

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους Εταίρους και δανειστές βρίσκεται η κυβέρνηση, καθώς η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, που είναι το ζητούμενο για να ξεκινήσει η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους δείχνει να γίνεται συνεχώς πιο δύσκολη.

Ήδη το ασφαλιστικό που επρόκειτο να έρθει στη Βουλή στις 15 Δεκεμβρίου μετατέθηκε για τον Ιανουάριο, ενώ η διαπραγμάτευση, εν όψει και των τελικών αποφάσεων σε σχέση με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, γίνεται συνεχώς πιο δυσχερής.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ επιδεικνύει πρωτοφανή σκληρότητα κάτι που έχει προκαλέσει απορία στα κυβερνητικά στελέχη, που έχουν γνώση και συμμετοχή στη διαπραγμάτευση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, στα κυβερνητικά κλιμάκια επεξεργάζονται την ιδέα, να ζητήσουν ή να προκαλέσουν την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας έθεσε το ζήτημα της στάσης του ΔΝΤ στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, την περασμένη Παρασκευή και ζήτησε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτό έγινε στο πλαίσιο της συζήτησης που είχαν για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και με αφορμή την αποστροφή του Αμερικανού ΥΠΕΞ, ότι η εμμονή στις πολιτικές λιτότητας δεν αποδίδει και θα πρέπει να αλλάξει. Όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη επιρροή στις πρακτικές του Ταμείου, αφού ελέγχουν το 17% του μετοχικού του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εκπέμπει και δημόσια μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση και είναι ενδεικτική γι’ αυτό η φράση του υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansamed, πως «δεν ζητήσαμε εμείς την παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

Πέρα από τον προβληματισμό, που είναι κοινός σε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια ως προς το «που το πάει το ΔΝΤ», στην κυβέρνηση υπάρχουν στελέχη που θεωρούν ότι η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποδειχτεί επωφελής, αφού θα τους επέτρεπε να ισχυριστούν, πως «έδιωξαν το ΔΝΤ».

Ωστόσο, άλλα στελέχη επισημαίνουν πως το ΔΝΤ είναι ο μόνος από τους θεσμούς, που συνηγορεί και συμπλέει με το ελληνικό αίτημα για σημαντική απομείωση του χρέους και ότι τυχόν αποχώρηση του από το πρόγραμμα θα στερούσε την Ελλάδα από έναν σημαντικό σύμμαχο.

Όσοι, πάντως, τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του, λένε ότι το ΔΝΤ εξάντλησε τον ρόλο του ως σύμμαχος το καλοκαίρι, γιατί πλέον η διευθέτηση του χρέους έχει μπει για τα καλά στην ευρωπαϊκή συζήτηση.

Στην κυβέρνηση δεν αγνοούν πάντως, πως ο μόνος τρόπος εξόδου του ΔΝΤ από το πρόγραμμα είναι να πάρει πίσω τα χρήματα που έχει βάλει, συνολικά καμιά εικοσαριά δισ. Και επισημαίνουν, πως η αποπληρωμή αυτών των δανείων φαίνεται πιθανή μόνο με αναχρηματοδότηση από τις αγορές, καθώς οι Ευρωπαίοι δεν θα συμβάλλουν, ενώ σημαντικές χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία είναι απολύτως αντίθετες στην αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτά δημιουργούν ένα υπόβαθρο για νέες εντάσεις στις σχέσεις με τους δανειστές. Το πόσο τεταμένο είναι το τελευταίο διάστημα το κλίμα με τους Εταίρους (ειδικά μετά την δύσκολη εβδομάδα που προηγήθηκε και τις απειλές για έξωση από τη ζώνη Σένγκεν) το δείχνει και η χθεσινή αντίδραση της κυβέρνησης σε δημοσίευμα της «Die Welt», που παρομοίαζε την Ελλάδα με «ακυβέρνητη χώρα».

«Για μια ακόμη φορά, οι αμετανόητοι και εμμονικοί εχθροί της Ελλάδας παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν. Η Ελλάδα, ωστόσο, παρά τις επιθυμίες τους, που τις ονομάζουν προβλέψεις, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της …κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει, ούτε με κούρεμα καταθέσεων, ούτε με Grexit», αναφέρει η κυβερνητική ανακοίνωση και προσθέτει: «Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. …Περαστικά».

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.