ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Αστυνομία συνόρων με υπερεξουσίες ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες - Τί λέει ο Αβραμόπουλος

Νέα υπηρεσία με υπερεξουσίες και δικό της εξοπλισμό που θα αντικαταστήσει την Frontex προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς ανακοπή των μεγάλων μεταναστευτικών ροών που φθάνουν στη Γηραιά Ήπειρο. Το σχέδιο που αποκαλύπτουν οι Financial Times επιβεβαιώνει, στις βασικές του τουλάχιστον γραμμές, ο Έλληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ την Τρίτη αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις.

Θα πρόκειται για την "Ευρωπαϊκή Συνοριακή και Ακτο-Φυλακή, EBCG" η οποία θα μπορεί να επεμβαίνει ακόμα και χωρίς την έγκριση κράτους - μέλους όπου κρίνει πως οι εκάστοτε εθνικές Αρχές είναι ανεπαρκείς.

 Πρόκειται στην ουσία για άμεση κίνηση θεσμοθέτησης του γαλλο-γερμανικού αιτήματος για ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Frontex και μάλιστα σε πιο προωθημένη εκδοχή. Αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα πρόκειται για μια ιστορική αλλαγή στην Ευρώπη αφού θα μπει υπό αίρεση η έννοια της εθνικής κυριαρχίας όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων του κάθε κράτους - μέλους.


 Δεδομένης μάλιστα της συγκυρίας και έχοντας υπόψη τις απειλές περί εξόδου από τη ζώνη Σένγκεν προς την Ελλάδα, είναι σχεδόν βέβαιο πως κατ' αρχάς τουλάχιστον, για εμάς "χτυπάει η καμπάνα".

Σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν θα μπορεί να εγκρίνει την ανάπτυξη της EBCG σε ένα σύνορο, μετά από σύσταση ενός διοικητικού συμβουλίου της νεοσύστατης αυτής αρχής. Αυτό θα ισχύει και για τα μέλη της Σένγκεν που είναι εκτός Ε.Ε., όπως η Νορβηγία. Αν και θα υπάρχει διαβούλευση με τα κράτη μέλη, δεν θα έχουν την δύναμη να ασκήσουν μονομερώς βέτο στην ανάπτυξη της δύναμης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., δήλωσε: «Η προσφυγική κρίση έχει δείξει τα όρια της υφιστάμενης υπηρεσίας συνόρων, της Fronetx, να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να καταπολεμήσει την κατάσταση που δημιούργησε η πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης». Ο ίδιος είπε ότι η EBCG θα είναι ένας τρόπος να «προστατευτεί και ενισχυθεί η Σένγκεν».

Αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι προτάσεις είναι νόμιμες με βάση άρθρο στην συνθήκη της Ε.Ε. που επιτρέπει την «σταδιακή εισαγωγή ενός ενσωματωμένου συστήματος διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων» - μια μορφή διατύπωσης που ορισμένοι διπλωμάτες θεωρούν ότι αποκλείει τον πλήρη κεντρικό έλεγχο των συνοριακών δυνάμεων.

koutipandoras.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.