ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2016

Αργεντινή: Αντιμέτωπος με την πρώτη γενική απεργία στο δημόσιο ο Μάκρι

Με παραμονή μόλις δύο μηνών στην εξουσία, ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίτσιο Μάκρι είναι αντιμέτωπος σήμερα, με εθνική γενική απεργία στο δημόσιο τομέα, καθώς οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την εκτίναξη του πληθωρισμού, αλλά και για τη μείωση των θέσεων εργασίας.

Στην απεργία συμμετέχουν οι ενώσεις των εργαζομένων στα νοσοκομεία, αλλά και στις διοικητικές υπηρεσίες, μαζί με τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Είναι η πρώτη απεργία τέτοιας κλίμακας, την οποία καλείται ν' αντιμετωπίσει ο Μάκρι, ο πρώτος μη-Περονιστής πρόεδρος της Αργεντινής για διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία.

Ο ίδιος ανέλαβε την εξουσία το Δεκέβριο του 2015, με υποσχέσεις για τον τερματισμό του λαϊκισμού της Αριστεράς, αλλά και για την αναζωογόνηση της ταλαιπωρημένης οικονομίας της λατινοαμερικανικής χώρας.

Μία από τις πρώτες κινήσεις του Μάκρι από την ανάληψη της εξουσίας ήταν οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σε μια προσπάθεια μείωσης του δημοσίου ελλείμματος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, πέσο, αλλά και στην κατάργηση επιδοτήσεων για την αγορά καυσίμων, σε μια προσπάθεια μείωσης του πληθωρισμού, που τρέχει με 30%.

Παρά το γεγονός ότι ο Μάκρι έχει την εκτίμηση των διεθνών επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν με καλό μάτι τις πηγές φυσικού πλούτου της χώρας, η δραστική εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος του νέου προέδρου έχει προκαλέσει σοβαρό κύμα αντιδράσεων και κοινωνικής αναταραχής.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να έχει υψηλό ποσοστό αποδοχής στο 60%, το ποσοστό της δημοτικότητάς της, μειώθηκε κατά 11 μονάδες, στο δίμηνο που ασκεί την εξουσία ο Μάκρι.

Παράλληλα, ποσοστό 12% όσων συμμετείχαν σε δημοσκόπηση και τον ψήφισαν στις εκλογές του Νοεμβρίου, δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει την επιλογή τους, σήμερα.

“Υλοποιούν τις προεκλογικές τους υποσχέσεις βιαστικά και χωρίς να έχουν αναλύσει τις επιλογές τους, σαν να θέλουν να δείξουν ότι τους ενδιαφέρει μόνο να τις υλοποιήσουν,” δηλώνει ο 40χρονος Μαρτσέλο Γκαρσία, που είχε ψηφίσει τον Μάκρι, αλλά αισθάνεται απογοητευμένος.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσης αυξήσεις στους μισθούς τους, με την κυβέρνηση Μάκρι να δηλώνει ότι δε θα είναι μεγαλύτερες από το στόχο του πληθωρισμού 25%, για το 2016.

Ωστόσο, απεργιακή δράση ετοιμάζονται ν' αναλάβουν και οι εκπαιδευτικοί που είχαν λάβει υποσχέσεις για αυξήσεις 32%, μέρες πριν από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους στην Αργεντινή.

“Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού,” τονίζει ο πολιτικός αναλυτής Ρικάρντο Ρουβιέρ: “Από τη μια μεριά είναι αυτοί που πιέζουν για την εφαρμογή ακραίων οικονομικών επιλογών που προτείνοντας λύσεις οικονομικού σοκ και από την άλλη μεριά, είναι η απειλή για ανάληψη δράσης από τους εργασιακούς φορείς και τις κοινωνικές οργανώσεις,” προσθέτει.

Περίπου 21.000 δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν μετά τις κινήσεις άμεσης μείωσης των δημοσίων δαπανών από τον Μάκρι μόλις ανέλαβε την εξουσία, ενώ 5.000 από αυτούς επαναπροσλήθησαν, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενώσεων των δημοσίων υπαλλήλων, που δηλώνουν ετοιμότητα για εντατικοποίηση των κινητοποιήσεών τους.

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.