ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Χωρίς τέλος το δράμα των προσφύγων

Χιλιάδες εγκλωβισμένες ψυχές παραμένουν στην Ειδομένη με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα με την πΓΔΜ.

Δύσκολη η κατάσταση και για τους πρόσφυγες στην πλατεία Βικτωρίας και το λιμάνι του Πειραιά που καλούνται να επιβιώσουν χωρίς τις στοιχειώδεις δομές υγιεινής υπό τον φόβο ασθενειών.

Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεπερνούν τους 13.000 και παραμένουν στον καταυλισμό παρά τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αρκετοί υποχρεώθηκαν την Πέμπτη να κοιμηθούν στις λάσπες, να ανάβουν φωτιές και να ζεσταίνουν νερό προκειμένου να πλυθούν. Είναι ενδεικτικό ότι αντιστοιχούσε μία τουαλέτα για κάθε 50 άτομα.

Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες παραμένουν αντιμέτωποι και με το μαρτύριο της σταγόνας.

Την Παρασκευή από τις 6 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα μόλις 84 πρόσφυγες πέρασαν από το διασυνοριακό σημείο ελέγχου στην Ειδομένη προς την πΓΔΜ.

Στο πνεύμα αλληλεγγύης που επιδεικνύουν αρκετοί Έλληνες εθελοντές στην προσπάθειά τους να παράσχουν κάθε είδους βοήθεια στους χιλιάδες πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα, επικεντρώθηκε ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού προγράμματος Ter Zake που μετέδωσε η βελγική ραδιοτηλεόραση VRT, υπό τον τίτλο «Ελληνική βοήθεια προς τους πρόσφυγες».

Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ ο δημοσιογράφος του καναλιού καταγράφει στιγμιότυπα από το λιμάνι του Πειραιά και την Αθήνα και συνομιλεί με αρκετούς Έλληνες εθελοντές, οι οποίοι εξηγούν την κατάσταση και περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο συνδράμουν τους πρόσφυγες.

Με την νήσο Eλίς στα ανοιχτά της Νέας Υόρκης παραλληλίζει εξάλλου την Ελλάδα, ανάλυση που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας De Tijd με τίτλο «Η Ελλάδα γίνεται η νήσος Έλις της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το νησί εκείνο, όπου οι μετανάστες υποβάλλονταν τον περασμένο αιώνα σε εξονυχιστικούς ελέγχους, προκειμένου στη συνέχεια να τους δοθεί το πράσινο φως για να εισέλθουν στην αμερικανική ενδοχώρα.

Σημειώνεται πως γίνεται πλέον ολοένα και περισσότερο αντιληπτό, ότι η Ευρώπη επιχειρεί να απομονώσει το πρόβλημα των προσφύγων στην Ελλάδα: «Ας είμαστε ρεαλιστές, βρισκόμαστε ενώπιον μιας ανθρωπιστικής κρίσης» εκτιμούν ευρωπαϊκοί κύκλοι που επικαλείται η εφημερίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει, η Ε.Ε αναλώνει επί του παρόντος τις προσπάθειές της, στο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα καταστήσουν δυνατή την φιλοξενία τουλάχιστον 100.000 προσφύγων στην Ελλάδα και να αποσοβηθεί ένα ανθρωπιστικό δράμα.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στην Ευρώπη δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, αλλά άνθρωποι που αναζητούν καταφύγιο από τον πόλεμο, ανέφερε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Βενσάν Κοστέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους και επέκρινε τους ηγέτες της Ε.Ε για τη ρητορική τους να παροτρύνουν τους μετανάστες να μην έρχονται στην Ευρώπη.

«Η άβολη αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έρχονται στην Ευρώπη, επειδή πόλεμοι είναι ακόμη σε εξέλιξη», σημείωσε ο ίδιος.

Οι Σύροι αποτελούν το 48% των αφίξεων στην Ελλάδα, ενώ 26% είναι Αφγανοί και 17% Ιρακινοί.

Συνολικά, το 91% είναι πρόσφυγες από τρεις μεγάλες εμπόλεμες συγκρούσεις, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, ο Κοστέλ σημείωσε ότι η άφιξη 30.000 ατόμων σε ένα κράτος μέλος της Ε.Ε δε θα πρέπει να αποτελεί κρίση.

«Δε βλέπω γιατί η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση αυτή», ανέφερε.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ευπρόσδεκτο το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καταβολή 300 εκατ. ευρώ φέτος ως έκτακτη βοήθεια σε κράτη που πλήττονται από την κρίση, με κύριο αποδέκτη την Ελλάδα.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι ελληνικές αρχές θα είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία των κέντρων υποδοχής, ενώ ο ΟΗΕ και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις θα λάβουν μέρος της χρηματοδότησης για να βοηθήσουν στη διαχείριση αυτών.

Η Ύπατη Αρμοστεία βοηθά επίσης μέσω προσλήψεων του απαραίτητου προσωπικού, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό λόγω των όρων του ελληνικού προγράμματος διάσωσης.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης ότι χρειάζονται διαβεβαιώσεις ότι όσοι χρήζουν διεθνούς προστασίας θα την έχουν και στην Τουρκία, εφόσον η Ε.Ε ξεκινήσει να επιστρέφει αιτούντες άσυλο σε μεγάλους αριθμούς.

«Το νομικό πλαίσιο για τους Σύρους εφαρμόζεται, αλλά μη Σύροι δεν απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα», προειδοποίησε ο Κοστέλ, σημειώνοντας: «Ας δούμε τι θα αποφανθούν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για το θέμα αυτό».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το πρόβλημα στην Τουρκία δεν είναι τόσο η νομοθεσία, αλλά η εφαρμογή αυτής.

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.