ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Του Διαμαντή Σεϊτανίδη


Η notam της Τουρκίας, με την οποία «δέσμευε» το μισό Αιγαίο για έναν ολόκληρο χρόνο (από σήμερα μέχρι τις 31/12/2015) –ανεξαρτήτως αν απεσύρθη στη συνέχεια- είναι απολύτως συνεπής με την διαχρονική στρατηγική των ακραίων τουρκικών κύκλων, που συστηματικά και μακριά από το φως της δημοσιότητας ετοιμάζουν κτυπήματα κατά της Ελλάδας.

 Η τουρκική πολιτική ελίτ έχει ένα καθοριστικό πλεονέκτημα έναντι της αντίστοιχης ελληνικής: Έχει αφήσει την εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα δε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μακριά από τις εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις. Συγχρόνως, πιστή στον επεκτατισμό της, έχει στο «συρτάρι» του υπουργείου των Εξωτερικών της σειρά «κτυπημάτων» εναντίον της Ελλάδας.


 Γιατί τα κρατά στα συρτάρια της; Διότι έχει αποφασίσει ότι, για να τα θέσει σε εφαρμογή, πρέπει στη δική μας χώρα να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις, που θα κάνουν αυτά τα κτυπήματα να έχουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος για την Τουρκία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις; Ας θυμηθούμε τρία χαρακτηριστικά κτυπήματα των Τούρκων:

Όταν έγινε ο Αττίλας 1 στην Κύπρο το 1974 η Ελλάδα:
- Έβλεπε το καθεστώς των συνταγματαρχών να καταρρέει,
- η ηγεσία του υπουργείου Αμύνης να μην ελέγχει καθόλου την ελληνική δύναμη στην Κύπρο,
- στην Αθήνα επικρατούσε χάος και
- ακόμα δεν είχε αποφασιστεί η μεταβίβαση της εξουσίας στους πολιτικούς. Ο Αττίλας 1 είχε εκδηλωθεί στις 15 Ιουλίου, ενώ ο Καραμανλής εκλήθη στις 24.

Το επόμενο παράδειγμα είναι η κρίση των Ιμίων. Τότε η Ελλάδα:
- Είχε αλλάξει πρωθυπουργό μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τον Ανδρέα Παπανδρέου να παραδίδει τη σκυτάλη στον Κώστα Σημίτη,
- ο νέος πρωθυπουργός ακόμα δεν ήταν δυνατό να γνωρίζει τις πραγματικές δυνατότητες, ούτε τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες διαχείρισης μιας κρίσης όπως αυτή.
- Ήταν η στιγμή να ανασυρθεί από το τουρκικό συρτάρι, άλλο ένα σενάριο de facto διεκδίκησης ελληνικών εδαφών, όπως και στην Κύπρο το 1974. Τότε ακριβώς έγινε η κρίση των Ιμίων.

Το τρίτο παράδειγμα είναι αυτό που εξελίχθηκε χθες. Γιατί βγήκε τώρα από το συρτάρι ένα ακόμα σενάριο προσβολής της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας; Διότι στις μέρες μας η Ελλάδα:
- έχει μια νέα κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας για πρώτη φορά αναλαμβάνουν κυβερνητικά καθήκοντα και φυσικά, επίσης δεν γνωρίζουν λεπτομερώς τον τρόπο που θα έπρεπε να δράσουν σε περίπτωση θερμών επεισοδίων. Ήταν μεγάλη τύχη της κυβέρνησης και της Ελλάδας γενικότερα, να υπάρχει ο υφιστάμενος Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Καμμένος, ο οποίος είναι έμπειρος πολιτικός και αντέδρασε αστραπιαία και διπλωματικά, κατορθώνοντας να αναδιπλώσει την Τουρκική επιθετικότητα.
- η οικονομική κατάσταση της χώρας, δεν της επιτρέπει να αντέξει σε μια μακρά περίοδο αμφισβήτησης της ουσίας που είχε η χθεσινή notam των Τούρκων
- είναι σε περίοδο δοκιμασίας της διεθνούς εικόνας της, λόγω των σκληρών διαπραγματεύσεων με τους δανειστές της και συνεπώς θα είχε πρόσθετες δυσκολίες να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα ότι δημιουργεί και νέο μέτωπο με την Τουρκία.

 Όταν θα επαναληφθούν τα βασικά δεδομένα που εμφανίζονται κοινά στις περιπτώσεις του Αττίλα, των Ιμίων και της χθεσινής notam, τότε να περιμένουμε το επόμενο κτύπημα των Τούρκων.

newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.