σλ

τεστ

ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο "πόλεμος των υδάτων"


Αυτές τις ημέρες γράφονται αράδες λέξεων για ενδεχόμενο πόλεμο των Ρώσων κατά των Τούρκων μετα απο την κατάρριψη του SU-24 στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας...

Όπως αποκαλύπτει το trikalaweb, η Τουρκία έχει γεωπολιτικά συμφέροντα στο θέμα του νερού. Μην ακούτε παραμύθια περί πετρελαίων και τέτοια, άλλωστε τα αποθέματα πετρελαίου σε 30 χρόνια θα έχουν τελειώσει.

Το γεωστρατηγικό σημείο στην περιοχή έιναι το νερό, αυτό θα είναι το χρυσάφι στο προσεχές μέλλον, και αν γίνει πόλεμος θα ονομαστεί ο "πόλεμος των υδάτων".

Οι Τούρκοι έχουν φτιάξει ένα γεωπολιτικό πρόγραμμα με το όνομα GAP (Σχέδιο της Νοτιοανατολικής Τουρκίας), που αφορά τα 73.863 τ.χλμ. των ποταμών Τίγρη και Ευφράτη. Το 25% των υδάτινων πόρων της Τουρκίας βρίσκεται σ’ αυτή την περιοχή.

Το πρόγραμμα GAP έχει σκοπό την δημιουργία πολλών φραγμάτων όπως είναι του Κεμπάν, του Καράκαγια, και το το φράγμα του Ατατούρκ.

Η Σοβιετική Ένωσης κατασκεύασε το 1974 στη Συρία το φράγμα του Τάμπκα, στον Ευφράτη, και εξασφαλίζει το 60% για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι η Συρία διαφωνεί με το τουρκικό πρόγραμμα GAP, γιατί τα νερά του ποταμού μολύνονται και αλλοιώνεται η ποιότητά τους.

Ο ποταμός Ευφράτης μπορεί να δίνει ανά δευτερόλεπτο 1.000 κυβικά μέτρα και μπορεί να αυξηθεί έως και 2.000 κυβ.μ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στο εμπάργκο της Ρωσίας, αλλά αν σφίξουν τα πράγματα θα ζητήσει Νατοϊκή βοήθεια.

Η Ρωσία την βλέπουν με πολύ καλό μάτι πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπως και εδώ στην Ελλάδα, και θα ήθελαν να συνεργαστούν στους τομείς ενέργειας με αυτή την νέα υπερδύναμη.

Να τονιστεί πως το ίδιο νερό το χρειάζονται το Ιράκ, το Ισραήλ, η Ιορδανία και το Ιράν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...