ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Εκρηκτικές καταστάσεις στην Βενεζουέλα!

 Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Μαδούρο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων υποτίμηση του Μπολίβαρ (το νόμισμα της χώρας) και την αύξηση της τιμής της βενζίνης, για να ανακόψει την διεύρυνση της οικονομικής κρίσης στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

 Σύμφωνα με τον πρόεδρο, οι τιμές στα βενζινάδικά  θα αυξηθούν από 0.097 μπολιβάρ (0,02δολάρια/0,01 ευρώ) λίτρο έως 6 Μπολίβαρ για βενζίνη 91 οκτανίων, ενώ  για την βενζίνη των 95 οκτανίων η τιμή  θα αυξηθεί από 0,07 Μπολίβαρ σε 1
Μπολίβαρ.«Θα μπορούσαμε να  εξοικονομήσουμε έως  800 εκατομμύρια $ με το νέο σύστημα τιμολόγησης, τα οποία μπορεί να πάνε σε τρόφιμα και φάρμακα», δήλωσε ο Μαδούρο.


 Το 1989, η αύξηση των τιμών των καυσίμων προκάλεσε  ταραχές στην πρωτεύουσα, Καράκας. Οι αντιδράσεις αυτές , που διήρκησαν τρεις ημέρες,  είχαν αποτέλεσμα να επέμβει ο στρατός με αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι . Η σφοδρότητα των αντιδράσεων έχει επηρεάσει όλους τους πολιτικούς που απέφευγαν να αγγίξουν τις επιδοτήσεις του πετρελαίου.

 Ο Μαδούρο δήλωσε ότι τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν στη χρηματοδότηση των κοινωνικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί σημαντικά  σε όλη τη χώρα από τον Τσάβες όταν αυτός ανέλαβε την εξουσία το 1999.

 Παράλληλα, ο Μαδούρο ανακοίνωσε ένα πολύπλοκο σύστημα καθορισμού της ισοτιμίας του νομίσματος. Ουσιαστικά εφαρμόζει τρείς βαθμίδες  συναλλαγματικών ισοτιμιών. Μία από αυτές θα ισχύσει για τις τροφίμων και φαρμάκων.

 Σημειώνεται ότι  η Βενεζουέλα είναι στα πρόθυρα της χρεωκοπίας εξαιτίας του υψηλού χρέους που γιγαντώθηκε και από την κατακόρυφη πτώση των εσόδων που προκάλεσε η πτώση της τιμής του πετρελαίου. Πρόσφατα το πρακτορείο  Bloomberg χαρακτήρισε την οικονομία της χώρας ως την χειρότερη του κόσμου. Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Βενεζουέλα συμφώνησαν για την παραγωγή πετρελαίου ώστε να ανακοπεί η πτώση των τιμών σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομίες τους.

 Πρόσφατα, το ΔΝΤ διατύπωσε την πρόβλεψη ότι το 2016 θα υπάρξει ύφεση 8% και ο πληθωρισμός θα φθάσει στο 720%.Την ημέρα  που δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του ΔΝΤ, η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι  η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,5% κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2015, ενώ ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο ήταν  141,5 %. Η επίδοση του πληθωρισμού είναι η υψηλότερη στον κόσμο.

makeleio.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.