ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Νέα μέτρα για την... κάσα.

Το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018 και κατά συνέπεια το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ακόμη και μέσα στο 2016 παίζεται κατά την σημερινή συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι δανειστές με την ηγεσία του υπουργείου οικονομικών.

Το υπουργείο οικονομικών προσέρχεται στην διαπραγμάτευση αποδεχόμενο ένα κενό ύψους 1,7 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2019 θεωρώντας ότι για φέτος δεν υπάρχει κενό. Η ΕΕ μαζί με τις αποκλίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογικό ανεβάζει το λογαριασμό στα 5,5 δισ. ευρώ ενώ τον ΔΝΤ το φτάνει στα 9 δισ. ευρώ.

Όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος το κενό θα καλυφθεί κυρίως από το φορολογικό και όχι από το ασφαλιστικό όπως πιέζουν οι δανειστές. Στο θέμα των αλλαγών της φορολογία θα πρέπει να συζητηθεί η πρόταση των θεσμών για περιορισμό του αφορολόγητο που θα ισχύει για εισοδήματα μέχρι και τα 7.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών αυτός που είχε μέχρι σήμερα ετήσιο εισόδημα 9.950 ευρώ αν εφαρμοστεί ότι ζητά η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πληρώσει φόρο 22% φόρο για τα επιπλέον 2.950 ευρώ δηλαδή περίπου 650 ευρώ. Με δεδομένο ότι η φορολόγηση θα αρχίσει με την παρακράτηση που γίνεται από το μισθό θα δει το εισόδημα του να μειώνεται άμεσα.

Στο θέμα αυτό το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει μια ενδιάμεση λύση για κατάργηση του αφορολόγητου ίσως από τα 20.0000 ευρώ και πάνω. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν και μέτρα έκπληξη τα οποία εξετάζονταν από την Παρασκευή αλλά δεν υπήρχαν ακόμη οι κατάλληλες πολιτικές αποφάσεις για να ανακοινωθούν στους θεσμούς . Ένα από αυτά που εξετάστηκαν είναι η φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών με ένα ποσοστό 5 τοις χιλίοις αν και όχι χωρίς αντιρρήσεις και από το εσωτερικό της Κυβέρνησης .

Η ενδοκυβερνητική αυτή συζήτηση καθυστέρησε κατά μια μέρα και την συνάντηση με τους δανειστές και άφησε χώρο για μια ακόμη συνάντηση που έγινε χθες με τον κ. Κατρούγκαλο χωρίς όμως και πάλι να ληφθούν αποφάσεις.

Δύσκολο θέμα παραμένει η διαφορά για τα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα οποία οι δανειστές έχουν μια διαφορά ύψους 300 εκατ. ευρώ Πρόκειται για 440 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε 230 εκατ. ευρώ από την επιβολή του τέλους των 5 λεπτών σε κάθε στήλη τυχερού παιχνιδιού του Οργανισμού και τα 210 από την φορολόγηση της χρήσης των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών ( VLT’s) τα οποία ουδέποτε λειτούργησαν . Οι δανειστές υπολογίζουν ότι από τα 440 εκατ. ευρώ είναι ζήτημα αν εισπραχθούν 120 εκατ. ευρώ από το τέλος των υφιστάμενων παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Επίσης θεωρούν ότι και η επιβολή του ΕΦΚ στο κρασί είναι αναποτελεσματική και θα πρέπει να αντικατασταθεί με νέο μέτρο.

Θα πρέπει επίσης να ληφθούν αποφάσεις και στην αύξηση της φορολογίας των αγροτών αλλά και στην αλλαγή της κλίμακας φορολογίας για τα ενοίκια Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση της φορολογίας των ενοικίων από το 11% στο 13% για τα εισοδήματα μέχρι 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 12.000 ευρώ.

real.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.