ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Η Ρωσία επέστρεψε τα πλοία του ουκρανικού Ναυτικού: Άνοιξε ο δρόμος για την οριστική λύση στον πόλεμο της Ουκρανίας


Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέδωσε στην Ουκρανία τρία πλοία του ουκρανικού Ναυτικού που είχε καταλάβει πέρυσι, κάτι το οποίο το Κίεβο επεδίωκε να γίνει πριν από μια τετραμερή ειρηνευτική διάσκεψη για την ανατολική Ουκρανία που προγραμματίζεται να γίνει τον ερχόμενο μήνα στο Παρίσι και στην οποία αναμένεται να επισημοποιηθεί η συμφωνία με βάση την οποία όχι μόνο θα λήξει η σύγκρουση στις ανατολικές επαρχίες αλλά και θα επιστρέψει η Ρωσική Ομοσπονδία στους G-8.

Η παράδοση των πλοίων στο Κίεβο, η οποία επιβεβαιώθηκε από τα υπουργεία Εξωτερικών και των δύο χωρών, έγινε στην Μαύρη Θάλασσα ανοιχτά της ακτής της χερσονήσου της Κριμαίας, η οποία ανακτήθηκε από την Ρωσία το 2014.

Η Ρωσία είχε συλλάβει τα πλοία αυτά στην ίδια περιοχή, στο Στενό του Κερτς, τον περσινό Νοέμβριο, μετά από πυρά και τον τραυματισμό ναυτών του ουκρανικού Ναυτικού.

Η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία συνελήφθησαν καθώς είχαν εισέλθει στα χωρικά της ύδατα. Το Κίεβο είχε αρνηθεί την κατηγορία αυτή.

Τον Σεπτέμβριο η Ρωσία είχε παραδώσει στην Ουκρανία τους ναύτες που επέβαιναν στα πλοία αυτά στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου για την ανταλλαγή κρατουμένων.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι τα ουκρανικά πολεμικά πλοία θα παραδίδονταν σήμερα από τη Ρωσία στην Ουκρανία χωρίς τα πυρομαχικά τους και τα έγγραφά τους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η Μόσχα θα απαντήσει σκληρά στο μέλλον σε όποιες παρόμοιες ναυτικές “προκλήσεις” κοντά στα σύνορά της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε παράλληλα ότι τα τρία πολεμικά πλοία πλέουν προς το λιμάνι της Οδησσού.

Στην ανακοίνωσή του σημείωσε επίσης ότι η πορεία των πλοίων αυτών τον περσινό Νοέμβριο, την οποία η Ρωσία ερμήνευσε ως παραβίαση των συνόρων της, ήταν ειρηνική και νόμιμη και ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να προγραμματίζει να προσφύγει κατά της Ρωσίας για το θέμα αυτό στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας (ITLOS) στην Ολλανδία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Ρωσίας για την επιστροφή στην Ουκρανία των πολεμικών πλοίων που είχε συλλάβει στο Στενό του Κερτς για παραβίαση των ρωσικών συνόρων δεν σχετίζεται κατά κανέναν τρόπο με το θέμα του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Παρά τις εντάσεις αυτές και άλλες που εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, η παράδοση των πολεμικών αυτών πλοίων είναι πιθανό να εκληφθεί ως ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης ενόψει προγραμματισμένης συνόδου κορυφής για την ανατολική Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν στο Παρίσι στις 9 Δεκεμβρίου σε μια προσπάθεια να υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες για μια ειρηνική λύση στην σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή η γαλλική προεδρία.

Ο Πεσκόφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι η τετραμερής σύνοδος κορυφής για την ανατολική Ουκρανία θα διεξαχθεί στις 9 Δεκεμβρίου στη Γαλλία, σημειώνοντας ότι οι προετοιμασίες για την διεξαγωγή της βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην σύγκρουση για περισσότερα από πέντε χρόνια στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κέρδισε με συντριπτικά ποσοστά τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου στην Ουκρανία υποσχόμενος να δώσει τέλος στην σύγκρουση αυτή.

Το pronews.gr έχει έγκαιρα ενημερώσει για το πλαίσιο της συμφωνίας που ετοιμάζεται. Μία συμφωνία την οποία εγκρίνει και ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ.

Οι ρωσόφωνοι του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσνγκ θα μπορούν να έχουν καθεστώς αυτοδιοίκησης, ένα είδος αυτονομίας, ενώ στα σύνορα με την Ρωσία θα επανέλθει ο ουκρανικός Στρατός.

Η Μόσχα θα αναγνωρίσει τα ουκρανικά σύνορα όπως ήταν πριν τις συγκρούσεις του 2014 με αντάλλαγμα το ζήτημα της Κριμαίας ότι θα λυθεί το σε ύστερο χρόνο.

Η λύση που έχουν σκεφτεί βρίσκεται είναι απόλυτα αποδεκτή και από τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ. Με την λύση αυτή, δεν θα υπάρχει πλέον λόγος κυρώσεων κατά της Ρωσίας και θα επιστρέψει και στους G-7 που θα μετασχηματισθούν στους παλιούς G-8.

Η αυτοδιοίκηση των ρωσόφωνων θα περιλαμβάνει διοικητική, φορολογική και αστυνομική αυτοτέλεια. Η αστυνόμευση θα είναι δική τους ευθύνη και θα χρησιμοποιούν τους οικονομικούς τους πόρους όπως αυτοί κρίνουν. Τα σύνορα όμως επιστρέφουν υπό ουκρανικό έλεγχο και η ρωσόφωνη περιοχή δεν θα μπορεί να έχει δική της εξωτερική πολιτική.

Το ζήτημα της Κριμαίας θα επιλυθεί πολύ αργότερα και προφανώς σε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο πληθυσμός στο σύνολό του είναι ρωσικός και δεν έχει καμία επιθυμία να αποχωρήσει από τον ρωσικό εθνικό «κορμό».

Δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ενός μελλοντικού δημοψηφίσματος το οποίο αυτή την φορά η Δύση θα το αναγνωρίσει για να ξαναψηφίσουν οι Ρώσοι κάτοικοι εκ νέου την ένωσή τους με την Ρωσία.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.