ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Κλοιός μυστικών υπηρεσιών κατά της Τουρκίας


Ο αρχηγός των Αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών (GIS) Αμπάς Καμέλ, επισκέφτηκε με απόλυτη μυστικότητα χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική τα τελευταία 24ωρα. Το μοναδικό θέμα στην αντζέντα κατά τις επαφές του ήταν η Τουρκία.


Πληροφορίες από ρεπορτάζ της τουρκικής ιστοσελίδας ahval που παραπέμπει σε πηγές στην γαλλική πρωτεύουσα, οι συναντήσεις του Αμπάς Καμέλ είχαν ως στόχο την εγκαθίδρυση μιας συμμαχίας, ανταλλαγής και επεξεργασίας πληροφοριών μεαξύ της Αιγύπτου και χωρών της περιοχής ώστε σε πρώτη φάση να διαμορφωθούν οι απαραίτητες συνθήκες που θα επιτρέψουν συστηματικότερη στρατιωτική συνεργασία για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο. Οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από ανώνυμες πηγές στο Παρίσι.

Οι ίδιοι κύκλοι περιγράφουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς ως «εξαιρετικά επικίνδυνους για το αραβικό έθνος, από την στιγμή που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν». Ο αρχηγός των Αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών παρουσίασε υψηλής σημασίας στοιχεία και πληροφορίες ως προς τις τουρκικές δραστηριότητες που αφορούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη και τη Συρία, αλλά και εξελίξεις που αφορούν την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ και στο Κέρας της Αφρικής (Σομαλία).

Οι ανωτέρω πηγές εξηγούν πως το ανώτατο αυτό στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας, συζήτησε με τους ομολόγους του σε χώρες της περιοχής θέματα που προκύπτουν από εξειδικευμένες πληροφορίες ως προς την στρατηγική της Τουρκίας στην Μ. Ανατολή και την Αφρική αλλά και για τους σχεδιασμούς περαιτέρω ανάπτυξης των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας και της παρουσίας τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού σε αυτές τις δύο γεωγραφικές περιοχές. Οι άμεσοι στόχοι της Τουρκίας κατά των αρχηγό των Αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, είναι να διασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερες τοπικές επαφές ικανές να διαμορφώσουν σε μόνιμη βάση ένα δίκτυο πληροφοριών και δυνατοτήτων επιρροής της Άγκυρας έτσι ώστε η Τουρκία να προετοιμάσει τις προϋποθέσεις στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους, τους Ρώσους και τους Αμερικανούς.

Κατά τις πηγές που προέρχονται από το Παρίσι ο Αμπάς Καμέλ φαίνεται πως πέτυχε έναν από τους βασικούς στόχους της περιοδείας του. Οι συνομιλητές του συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ανώτατου επιπέδου «κοινού θαλάμου επιχειρήσεων» στον οποίον θα ανταλλάσουν πληροφορίες ανώτατου επιπέδου στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας των χωρών που ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν και να εξουδετερώσουν τους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Οι ανωτέρω πηγές στο Παρίσι, δεν θέλησαν να κατονομάσουν τις χώρες τις οποίες επισκέφτηκε ο Αμπάς Καμέλ, ωστόσο επισημαίνουν πως οι συνομιλητές του Αιγύπτιου αξιωματούχου μοιράστηκαν μαζί του αντίστοιχες υποψίες για τους εμφανείς ή κρυφούς στόχους αλλά και τις τακτικές της Άγκυρας, ενώ του εξέφρασαν την βούλησή τους να συνδράμουν οποιαδήποτε προσπάθεια, η οποία θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της ενίσχυσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας και δραστηριότητας στην περιοχή.

Οι παραπάνω κύκλοι σημειώνουν χαρακτηριστικά πως ο Αμπάς Καμέλ τοποθετήθηκε επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών το 2018 και πως μέχρι τότε εκτελούσε καθήκοντα ανώτατου αρχηγού του επιτελείου του Αιγύπτιου προέδρου Αμπτέλ Φατάχ Ελ Σίσι. Αυτή η λεπτομέρεια σημαίνει απλά πως ο Αμπάς Καμέλ μεταφέρει στους συνομιλητές του τις πραγματικές σκέψεις του Αιγύπτιου προέδρου.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.