ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Όλη η Ελλάδα ένα τεράστιο hot-spot

Από την μια άκρη της Ελλάδος μέχρι την άλλη μοιράζονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες (νόμιμοι και μη) μετά το κλείσιμο των συνόρων. Κατά τα άλλα, θα μοιράζονταν στην Ευρώπη...

Με δεδομένο λοιπόν το ουσιαστικό κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας-ΠΓΔΜ και τη διακοπή των ροών προς τη βόρεια Ευρώπη, το βάρος της διαχείρισης περνά πλέον στη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων από τον ακατάλληλο χώρο της Ειδομένης σε δομές φιλοξενίας που δημιουργούνται ακόμα ανά την Ελλάδα.

Η περιοχή της Ειδομένης, όπου έχει στηθεί εδώ και εβδομάδες ένας μεγάλος καταυλισμός απελπισμένων προσφύγων που αναζητούν μια καλύτερη τύχη στη βόρεια Ευρώπη, τις τελευταίες ημέρες και μετά τις έντονες βροχοπτώσεις έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο βούρκο, κάνοντας τις συνθήκες διαμονής αφόρητες.

Το χώμα είναι μουλιασμένο από το νερό, οι σκηνές βουλιάζουν στη λάσπη, ενώ τα περιστατικά ιώσεων σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά αυξάνονται καθημερινά. Οι αρμόδιες αρχές προσπαθούν τώρα να ρίξουν το βάρος τους στην απομάκρυνση των προσφύγων από τα σύνορα και την ασφαλή μεταφορά τους στις δομές φιλοξενίας που έχουν ξεκινήσει να δημιουργούνται ανά την Ελλάδα για την στέγαση τους.


 Πολλοί πρόσφυγες ξεκίνησαν ήδη από χθες να αποχωρούν από την περιοχή των συνόρων με την ΠΓΔΜ αναζητώντας μια θέση στα κέντρα φιλοξενίας ευελπιστώντας ότι οι συνθήκες εκεί θα είναι καλύτερες από ό,τι στην Ειδομένη.

Στο μεταξύ, στον καταυλισμό των συνόρων αλλά και στα κέντρα φιλοξενίας σε Αθήνα και περιφέρεια έχουν ξεκινήσει να εργάζονται στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ενημερώνουν τους πρόσφυγες για τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στην Ελλάδα έως τρεις μήνες και στη συνέχεια να προωθηθούν σε κάποια από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξηγώντας ότι η κατανομή των προσφύγων θα γίνει από τις χώρες της Ε.Ε. με τους πρόσφυγες να μην μπορούν να ζητήσουν οι ίδιοι τη μεταφορά τους σε κράτος της επιλογής τους όπως δημοσιεύει το real.gr. Φυσικά πρόκειτε για μαλακίες και φαντασίες εκείνου που έγραψε το άρθρο. Όσο τα σύνορα είναι κλειστά δεν φεύγει κανείς και δεν θα είναι κλειστά μόνο για τρεις μήνες αλλά για πολύ περισσότερο.

Πέραν των δομών φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελαιώνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ανάλογες μονάδες στέγασης δημιουργούνται και στην περιφέρεια, ενώ πλέον θα επιστρατεύονται και ξενοδοχεία, αλλά και μικρά διαμερίσματα.

Το πρόγραμμα στέγασης και σίτισης προσφύγων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί από τις αρχές του χρόνου φιλοδοξώντας να καλύψει τις ανάγκες φιλοξενίας 20.000 προσφύγων.

Το πρόγραμμα εστιάζεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χρηματοδοτείται με 80 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συντονίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και συντονίζεται από ΜΚΟ.

Τα σπίτια που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα φιλοξενίας προσφύγων πρέπει να καλύπτουν ορισμένες προδιαγραφές. Πιο συγκεκριμένα να έχουν εμβαδό τουλάχιστον 60 τ.μ., να είναι πληρωμένοι όλοι οι λογαριασμοί επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (ηλεκτρικό, τηλέφωνο, νερό) και φυσικά πληρωμένοι οι φόροι ακινήτων του δημοσίου (ΕΝΦΙΑ και φόρος κληρονομιάς). Αν δεν έχεις πληρώσει ΕΝΦΙΑ π.χ, δεν μπορεί να κάτσει ο κώλος του Αφγανού στο διαμέρισμα...

Ακόμα πέντε χώροι "προσωρινής" φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην Ήπειρο, προτείνονται από το Συντονιστικό Όργανο Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο έφτασε στην Περιφέρεια

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.