ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Γαλλία: Αποτυχία "μαριονέττας" Μακρόν - "Κατεβάζει" τον στρατό ενάντια στα ¨Κίτρινα Γιλέκα"

 Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση μετά τις τελευταίες αναζωογονημένες και δυναμικές διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων», με τον πρωθυπουργό, Εντουάρ Φιλίπ, να παραδέχεται λάθη στη διαχείριση της κατάστασης.


 «Ανεπάρκεια» και «δυσλειτουργία». Με τις δύο αυτές λέξεις ο Φιλίπ αναγνώρισε την αποτυχία των γαλλικών αστυνομικών δυνάμεων στην επιβολή της τάξης. Αυτό συνέβη και κατά τα τελευταία δραματικά επεισόδια στη λεωφόρο των Ηλύσιων.


 Ύστερα από έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών και την υπουργό Δικαιοσύνης, ο Γάλλος πρωθυπουργός παραδέχθηκε για πρώτη φορά την αποτυχία, τόσο της στρατηγικής του υπουργού Κριστόφ Καστανιέ, όσο και του σχεδιασμού δράσης των αστυνομικών δυνάμεων.


 «Ήδη για πρώτη φορά αναπροσαρμόσαμε την ανάπτυξη των δυνάμεων ύστερα από τα επεισόδια του Δεκεμβρίου», θύμισε ο Εντουάρ Φιλίπ. Δήλωσε παράλληλα «ότι θα υποβάλει σήμερα νέες προτάσεις στον πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν με στόχο «την ενίσχυση του δόγματος», όπως είπε, «ώστε να εξασφαλισθεί η ανά πάσα στιγμή, σταθερότητα της εκτέλεσής του». Η ανακοίνωση των τελικών αποφάσεων προβλέπεται για το απόγευμα.


 Παρατηρητές σημειώνουν ότι παίρνοντας ο πρωθυπουργός τα ηνία για το καυτό θέμα της εσωτερικής ασφάλειας και τάξης, ο υπουργός Καστανιέ μετατρέπεται στον αδύναμο κρίκο της εκτελεστικής εξουσίας.


 Εκτιμάται ότι με άλλη κυβέρνηση ίσως να είχε απομακρυνθεί. Με την τωρινή όμως, παρ’ ότι δεν έχει ιδιαίτερα πείσει για τις ικανότητές του, παραμένει από τους πλέον πιστούς υπουργούς στον Μακρόν,  οποίος δεν έχει και πολλά περιθώρια για άλλες επιλογές.


 Την απόλυση του επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ, τονίζοντας ότι ο αντικαταστάτης του πρόκειται να ανακοινωθεί την Τετάρτη.
 Την απόλυση του επικεφαλής αξιωματικού της αστυνομίας στο Παρίσι  ανακοίνωσε η γαλλική κυβέρνηση, μετά από ακόμη μία εβδομάδα βίαιων επεισοδίων στην πρωτεύουσα στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων» .


 «Τα γεγονότα του Σαββάτου είναι ανεπίτρεπτα και ο πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει απάντηση ανάλογη με την κατάσταση», δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ. Τόνισε ότι ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, ο 66χρονος Michel Delpuech, απολύθηκε και πρόκειται να αντικατασταθεί την Τετάρτη.


 Σημείωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές θα απαγορεύσουν τις διαδηλώσεις στο Champs-Elysees, καθώς και σε άλλες περιοχές της χώρας, εφόσον –όπως είπε- εντοπιστούν στους κόλπους τους ταραξίες. Πρόσθεσε δε ότι τα πρόστιμα για όσους συμμετέχουν  σε απαγορευμένες διαδηλώσεις θα αυξηθούν από 38 σε 135 ευρώ.


 Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι πρακτικές της αστυνομίας βρέθηκαν ξανά στο στόχαστρο με φόντο την αποτυχία των αρχών να ελέγξουν τις διαδηλώσεις από το να βγουν εκτός ελέγχου. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 5.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στο Παρίσι το Σάββατο, πολύ περισσότεροι σε αριθμό από τους εκατοντάδες κουκουλοφόρους που προκάλεσαν χάος για περισσότερες από 7 ώρες στους δρόμους της πόλης. Περισσότερες από 100 επιχείρήσεις καταστράφηκαν το σαββατοκύριακο στο Παρίσι, μεταξύ των οποίων δεκάδες πολυτελή καταστήματα και εστιατόρια στο Champs-Elysees.


 Το βέβαιων, πάντως, είναι ότι η Γαλλική κυβέρνηση και ο πρόεδρος Macron μόνο αφέλεια και αφόρητη εμμονή στα νεοφιλελεύθερα δόγματα της λιτότητας επιδεικνύουν, όταν ένα κατ’ εξοχήν πολιτικό ζήτημα, όπως το επίμονο και ανθεκτικότατο κίνημα των κίτρινων γιλέκων, προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν αναζητώντας τις κατάλληλες δόσεις και τακτικές μέτρων αυταρχισμού και άγριας καταστολής.


 Το ελπιδοφόρο κίνημα των “κίτρινων γιλέκων” δείχνει τον ξεπεσμό και τα αδιέξοδα της ευρωζώνης και ΕΕ και αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η εξάπλωση του κινήματος αυτού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και πρώτα απ’ όλα στην Ελλάδα.


 Μια κίνηση τύπου “κίτρινων γιλέκων” στην χώρα μας θα δώσει μια διαφορετική προοδευτική πνοή στις μουχλιασμένες πολιτικές εξελίξεις οι οποίες είναι εγκλωβισμένες στην κοινωνική παθητικότητα, στην κοκορομαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και στείρα εκλογολογία.


iskra.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.