ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Ράλι ελληνικών ομολόγων, σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις

Η έγκριση εκταμίευσης των 970 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης  από ελληνικά ομόλογα και η αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού» (υψηλότοκου) μέρους δανείων του ΔΝΤ στέλνουν τα «σωστά μηνύματα» στις αγορές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα και στις δημοσιονομικές προοπτικές της.


Αμεσο αποτέλεσμα η «απογείωση» των ελληνικών κρατικών ομολόγων, που  τρέχουν σήμερα σε ρυθμούς ράλι, σημειώνοντας ιστορικά ρεκόρ: Οι τιμές τους ανεβαίνουν αλματωδώς, οι αποδόσεις τους αντιστοίχως υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.


Η απόδοση του νέου 5ετούς  διαμορφώνεται αυτή την ώρα σε 2,32%, υποχωρώντας κατά 13 μονάδες βάσης από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ νωρίτερα πήγε μέχρι 2,27%.


Κατά 7 μονάδες βάσης υποχωρεί του 10ετούς, που αποδίδει τώρα 3,53% (και 3,51% νωρίτερα), ενώ είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο με 3,90%.


Οι μεταβολές αυτές μεταφράζονται σε μεγάλα κεφαλαιακά κέρδη για τα διεθνή χαρτοφυλάκια που κάλυψαν τις δύο τελευταίες ομολογιακές εκδόσεις, καθώς και για τους επενδυτές που εμπιστεύθηκαν την Ελλάδα, τοποθετώντας χρήματα σε κρατικά χρεόγραφα  κατά τη διάρκεια του προηγούμενου εξαμήνου.


Παράλληλα, η  ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων  δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο να σχεδιάσει με άνεση και να ολοκληρώσει με επιτυχία την επόμενη ομολογιακή έκδοση, που θα ενισχύσει τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου με φθηνό χρήμα.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που επιλέγεται είναι η έξοδος στις αγορές με τριετές ομόλογο, προς άντληση 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο που εκτιμάται ότι θα είναι χαμηλότερο του 2%. Ετσι θα ολοκληρωθεί το αρχικό σχέδιο, που προβλέπει άντληση 7 δισ. ευρώ από τις αγορές εντός  του τρέχοντος έτους.


msn.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.