ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2019

Θα πρέπει να ανησυχήσεις για τις παρενέργειες του εμβολίου κατά της γρίπης;


Πρόκειται για μία κοινή πεποίθηση, ότι η ανοσοποίηση κατά της γρίπης μπορεί να προκαλέσει τον ίδιο τον ιό ή άλλες δυσάρεστες παρενέργειες και ανησυχητικές αντιδράσεις.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, λέει ο Dr. Jon Abramson, καθηγητής παιδιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Wake Forest Baptist Medical Center.


Το εμβόλιο μπορεί να σου ρίξει λίγο την άμυνα αλλά δεν θα σου μεταδώσει την γρίπη, επισημαίνει ο Abramson, ο οποίος πρόσφατα υπήρξε πρόεδρος της στρατηγικής συμβουλευτικής ομάδας εμπειρογνωμόνων για τις ανοσοποιήσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Μπορεί, ωστόσο, να παρουσιάσεις έναν μικρό πυρετό, αλλά σχεδόν κάθε εμβόλιο μπορεί να έχει αυτή την επίπτωση, εξηγεί.

Όταν συμβαίνει αυτό, αποτελεί ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αποκρίνεται στην παρουσία μιας ξένης σε αυτό ουσίας. Στην περίπτωση του ενέσιμου εμβολίου κατά της γρίπης, πρόκειται για έναν ανενεργό ιό που δεν μπορεί πράγματι να προκαλέσει μόλυνση.

Ένας λόγος που υπάρχει αυτή η παρανόηση είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι συνηθίζουν να κάνουν κατάχρηση του όρου γρίπη, συχνά μπερδεύοντάς τον με ήπιες ασθένειες και κρυολογήματα που είναι συχνά κατά την εποχή της γρίπης. Οι άνθρωποι που έχουν πραγματικά τη γρίπη νιώθουν σοβαρούς πόνους στους μυς τους και έχουν υψηλό πυρετό που διαρκεί για αρκετές ημέρες, λέει ο Abramson. Νιώθουν σαν να θέλουν να πεθάνουν.

Φυσικά, μερικές φορές κάποιοι μπορεί πράγματι να αποκτήσουν τη γρίπη αφού κάνουν το εμβόλιο, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πρόκειται για κακό συγχρονισμό ή ατυχία.

Χρειάζονται μερικές ημέρες μέχρι να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σου σύστημα και ακόμα και μετά από αυτό, κατά τον Abramson, το εμβόλιο δεν σου προσφέρει ολοκληρωτική προστασία ενάντια στη γρίπη.

Φέτος, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανέφεραν ότι το εμβόλιο της γρίπης είναι μόνο κατά 48% αποτελεσματικό.

Αυτό αποτελεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση. Ο κόσμος δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την ασφάλεια αλλά για την αποτελεσματικότητά του, τονίζει ο Abramson.

 Άλλωστε, πολλές έρευνες έχουν καταρρίψει το μύθο ότι σοβαρές παρενέργειες προέρχονται από το εμβόλιο της γρίπης.

Μελέτες στις οποίες οι άνθρωποι έλαβαν είτε εμβόλιο κατά της γρίπης είτε ενέσεις αλμυρού νερού έχουν αποκαλύψει ότι δεν υπάρχουν διαφορές στις αναφορές σχετικά με πόνους στο σώμα, πυρετό, βήχα, καταρροή ή πονόλαιμο.

Σε αυτές τις έρευνες, η μόνη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες ήταν ένας πιο αυξημένος πόνος στο χέρι και ερυθρότητα σε αυτούς που έκαναν το πραγματικό εμβόλιο. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί και πάλι λόγο ανησυχίας κατά τον Abramson, που συμβουλεύει να κάνεις το εμβόλιο στο άλλο χέρι από το “καλό” σου.

Είναι ακόμα πιθανό, αν και πολύ σπάνιο, να είσαι αλλεργική σε κάποια ουσία του εμβολίου και να παρουσιάσεις κάποια αλλεργική αντίδραση, αλλά ακόμα και άνθρωποι με αλλεργία στο αυγό μπορούν με ασφάλεια να κάνουν τα σημερινά εμβόλια κατά της γρίπης, εκτός αν έχουν παρουσιάσει κάποιο προηγούμενο επεισόδιο αναπνευστικής δυσχέρειας σχετιζόμενης με τα αυγά ή κάποιο σχετικό αναφυλακτικό σοκ.

Οποιαδήποτε φορά αντιμετωπίσεις σημάδια κάποιας πιθανής αλλεργικής αντίδρασης, όπως κνίδωση, οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή ή ζάλη, θα πρέπει να αναζητάς αμέσως ιατρική βοήθεια. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν οφείλεται στο εμβόλιο κατά της γρίπης, εξηγεί ο Abramson.

Για αυτούς που εμφανίζουν πυρετό ή άλλα συμπτώματα με αυτά που μοιάζουν με της γρίπης, είτε την έχουν είτε όχι, ο Abramson συστήνει να πάρουν κάποιο αναλγητικό αντιπυρετικό και να ξεκουραστούν. Εάν δεν νιώσεις καλύτερα μέσα σε δύο με τρεις ημέρες, τότε θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

msn.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.