ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Συμφώνησε σε εκεχειρία ο Χαφτάρ - Στην Αθήνα ο Στρατάρχης


Σε εκεχειρία στην Λιβύη συμφώνησε ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας από τη Βεγγάζη, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa.


«Υποσχέθηκε να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν υπέγραψε τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μόσχα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο Χάικο Μάας μετά τη συνάντησή του με τον Χαφτάρ στη Βεγγάζη, σύμφωνα με το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv.

«Ο στρατάρχης Χάφταρ διατύπωσε την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επιτυχία της Διάσκεψης της Λιβύης στο Βερολίνο και είναι πρόθυμος να συμμετάσχει. Επανέλαβε τη δέσμευσή του να τηρηθεί η υπάρχουσα εκεχειρία», αναφέρει στο Twitter το γερμανικό ΥΠΕΞ, επικαλούμενο τον Μάας, που έκανε τις δηλώσεις αυτές έπειτα από συναντήσεις που είχε στη Βεγγάζη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας μετέβη στη Λιβύη ώστε να συζητήσει με τον Χαλίφα Χαφτάρ και τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ σχετικά με τη συμμετοχή τους στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Ο Χάικο Μάας δήλωσε προηγουμένως ότι καμία πλευρά δεν θα μπορέσει να κερδίσει τη σύγκρουση με τη χρήση βίας και ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη κατάσταση στη Λιβύη πρέπει να πραγματοποιηθούν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Λίγο νωρίτερα, ο επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας Φάγιεζ αλ Σάρατζ είχε ανακοινώσει μέσω του γραφείου Τύπου του ότι θα συμμετάσχει στη διεθνή διάσκεψη για τη Λιβύη που θα διεξαχθεί στο Βερολίνου.

«Θα είμαστε παρόντες στο Βερολίνο» δήλωσε ο Σάρατζ κατά τη διάρκεια μιας σύσκεψης με μέλη του υπουργικού συμβουλίου του και άλλους αξιωματούχους.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής Die Zeit, περιγράφει τον στόχο της Άνγκελα Μέρκελ, στη Διάσκεψη στο Βερολίνο. Όπως σημειώνεται, η καγκελάριος θέλει να αποκομίσει κάποια συμφωνία ειρήνευσης, όχι από τους Σάρατζ και Χαφτάρ αλλά από τους υποστηρικτές τους, εκείνους δηλαδή που κινούν τα νήματα.

«Όταν το Σαββατοκύριακο έρθουν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Λιβύη δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες απόψεις από συμμετέχοντες», γράφει η εφημερίδα Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «Η διχόνοια για τη Λιβύη».

Καμία άλλη χώρα δεν έχει προκαλέσει διεθνώς τόσες διαφωνίες και προστριβές όσο η Λιβύη. Μόνο που καμία πλευρά δεν μιλά ανοιχτά για τα πραγματικά της συμφέροντα. Η περιπλοκότητα της κατάστασης στη Λιβύη επιτρέπει στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα και τα πετρέλαια της χώρας, να διαλέξει τους συμμάχους του κατά το δοκούν.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα βρίσκεται ο Στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, όπως αναφέρουν λιβυκά μέσα ενημέρωσης. Η ελληνική κυβέρνηση ούτε επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει. Η παρουσία του στρατάρχη Χαφτάρ στην ελληνική πρωτεύουσα μόλις δύο 24ωρα πριν από τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα και η Κύπρος αποκλείστηκαν από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Το πρωί της Πέμπτης 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, βρέθηκε στη Βεγγάζη της Λιβύης, συναντήθηκε με τον Χαφτάρ ο οποίος τελικά συμφώνησε να σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αεροσκάφος που μετέφερε τον Στρατάρχη Χαφτάρ προσγειώθηκε σε αεροδρόμιο της ελληνικής πρωτεύουσας  στις 19.50 τοπική ώρα.

zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.