ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

Αοριστίες και… εκκλησίες από Τσιόδρα-Χαρδαλιά


Σε μία προσπάθεια αποθάρρυνσης των πιστών να μεταβούν στις εκκλησίες τις ημέρες του Πάσχα μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου που περιέπλεξε την κατάσταση σε σχέση με την παρουσία τους στις λειτουργίες και στην Ανάσταση, επικεντρώθηκε σήμερα ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου υγείας, αλλά όταν ρωτήθηκε για το ποιο θα είναι η αντίδραση πολιτείας εάν τελικά οι πιστοί πάνε στους ναούς, δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση…


Ο Χαρδαλιάς επικαλέστηκε και τις ερμηνευτικές δηλώσεις του εκπροσώπου  Τύπου της Εκκλησίας Μητροπολίτου Ναυπάκτου, τονίζοντας ότι οι ναοί ναι μεν θα είναι ανοικτοί τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες ώρες αποκλειστικά για τους ιερείς και το απολύτως αναγκαίο προσωπικό των ναών, δηλαδή για έναν ψάλτη και ένα νεωκόρο. «Οι ναοί θα είναι κλειστοί για τους πιστούς», τόνισε εμφατικά και μένει να δούμε εάν θα επιβεβαιωθεί στην πράξη…

«Το κερί στην εκκλησία θα το ανάψουμε όταν τελειώσει αυτή η πρωτοφανής κρίση για όλους», είπε εμφατικά ο Χαρδαλιάς και μεταξύ άλλω συμπλήρωσε: «Ας αρκεστούμε στην ατομική προσευχή, δίπλα στις εικόνες που μπορεί να έχει ο καθένας στο σπίτι του. Οι ιερές ακολουθίες θα μεταδοθούν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο, το διαδίκτυο. Ας τις παρακολουθήσουμε από το σπίτι, ας προσευχηθούμε από το σπίτι, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη μας για όλους τους συνανθρώπους μας».

Όταν, όμως, στη συνέχεια ρωτήθηκε τι θα κάνει η πολιτεία και το εάν θα υπάρξει αστυνομία εάν μαζευτούν 50-100 άτομα στις εκκλησίες την ώρα των λειτουργιών, το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την βεβαιότητα ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο, αφήνοντας «κενό» σε αυτό το πολύ πιθανό ενδεχόμενο, αφού, η ελευθερία των θρησκειών και ο τρόπος λατρείας τους είναι αναγνωρισμένη παγκοσμίως και δεν αναιρείται νομικά με καμία κυβερνητική απόφαση…

«Θέλετε να μου πείτε, δηλαδή, ότι θα υπάρξουν κάποιοι συμπολίτες μας που πιστεύουν ότι είναι πιο πιστοί από τον Αρχιεπίσκοπο και τους ιεράρχες μας που μας περισσή ευθύνη, νηφαλιότητα και ψυχραιμία μας συστήνουν και μας προτρέπουν να παραμείνουμε στο σπίτι», είπε απάντησε αρχικά ο Χαρδαλιάς στην δυσκολότερη ερώτηση που του έχει υποβληθεί μέχρι τώρα, που υποβλήθηκε από την Χαραλαμπάκου του ΑΝΤ1. Και πρόσθεσε: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα συμβεί αυτό. Κανένας δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και την ίδια ώρα να αγνοεί τις προτροπές της εκκλησίας. Και πόσο μάλλον όταν οι οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, αλλά και οι νόμοι του ελληνικού κράτους είναι για να τηρούνται ευλαβικά». Με λίγα λόγια, ο Χαρδαλιάς, δεν θα στείλει την αστυνομία στις εκκλησίες…

Νωρίτερα ο Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε με πολλές αοριστίες για τις εξελίξεις με τα κρούσματα και τους θανάτους που αποδίδονται σε κορωναϊό, αν και τουλάχιστον οι νεκροί, έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως ανέφερε, το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχονται στα 1955, εκ των οποίων το 57% αφορά άνδρες. Από τα κρούσματα τα 518 σχετίζονται με ταξιδιώτες και 734 με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών φθάνει τους 79 με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη. Από τους διασωληνωμένους, 16 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και το 77% αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα. Το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν τρεις άνθρωποι, ανεβάζοντας τον αριθμό των αποδιδόμενων στον κορωναϊό νεκρών στους 86, εκ των οποίων 27 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και η διάμεση ηλικία τους ήταν τα 73 έτη. Δεκαέξι ασθενείς βγήκαν από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Από κει και πέρα σε επί μέρους ερωτήσεις ο Τσόδρας απαντούσε περί ανέμων και υδάτων, χωρίς να δώσει σαφείς απαντήσεις για τίποτα απ’ όσα τον ρωτούσαν. Για τα τεστ αντισωμάτων, είπε ότι περνάμε τη φάση όπου αναζητούμε ακόμα αξιόπιστα τεστ, τα οποία θα αξιοποιήσουμε αργότερα για να μελετήσουμε την επιδημία και την πορεία του ιού σε μια χώρα. «Φαίνεται ότι υπάρχει μια ανάπτυξη ανοσίας, η οποία είναι αυτό που λέμε η βραχυπρόθεσμη ανοσία, η οποία δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει. Δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί όσον αφορά την αξιοπιστία τους τα τεστ αντισωμάτων. Αυτά τα τεστ αν θέλουμε να είναι τέλεια, θα πρέπει να μην χάνουν κανέναν και να λέμε «αυτός το πέρασε». Τέτοια τεστ δεν υπάρχουν ακόμα».

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς και για όσους νοσούν, ο Τσιόδρας είπε: «Σε αυτούς έχουμε ανιχνεύσει τον ιό στο ανώτερο αναπνευστικό. ‘Αλλο έχουν μολυνθεί από τον ιό κι άλλο έχουν εμφανίσει τη νόσο. Τους βαφτίζουμε κρούσματα, αλλά δεν νοσούν. Υπάρχει μία φάση που λέγεται προσυμπτωματική, 1-3 μέρες πριν εμφανίσει το συμπτώματα. Ξέρουμε ότι είναι πολύ πιο μεταδοτικοί οι άνθρωποι που είναι προσυμπτωματικοί και συμπτωματικοί από τους ασυμπτωματικούς. Γνωρίζουμε όμως ότι και οι ασυμπτωματικοί συμμετέχουν στη μετάδοση. Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα κριτήρια που δείχνουν ποιος από τους ασθενείς. Βλέπουμε και το ένα και το άλλο και αυτό που ξέρουμε είναι ότι αυτοί που έχουν προχωρημένη ηλικία και παράγοντες κινδύνου λόγω άλλων νοσημάτων, νοσούν πιο βαριά και έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν συμπτώματα. Επισης, ξέρουμε ότι κάποιοι νέοι έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του αμυντικού τους συστήματος, έχουν μια αυξημένη φλεγμονή, η οποία τους οδηγεί σε πνευμονία, αλλά δεν είναι συχνό».

Όταν ρωτήθηκε να σχολιάσει ότι μπορεί να υπάρξει έκρηξη άλλων νοσημάτων μετά το κύμα της επιδημίας του κορωναϊού, καθώς πολλοί παραμελούν την πρόληψη, είπε ότι μιλώντας με φίλους του καρδιολόγους διαπιστώνει ότι προς το παρόν συμβαίνει κάτι διαφορετικό: «Υπάρχει μια μείωση των εμφραγμάτων. Κάποια από τα νοσήματα φαίνεται να συνεχίζουν την πορεία τους και κάποια είναι σαν να έχουν «σταθμεύσει», ανέφερε χαρακτηριστικά, αν και είναι αυτονόητο ότι αυτή η στάθμιση γίνεται λόγω κορωναϊού.



 flogasport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.