ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Εθελοντική παράδοση ακινήτου ζητούν οι τράπεζες

Δραστικές λύσεις για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που βρίσκονται στην περιοχή του «βαθύ κόκκινου» ετοιμάζουν να εφαρμόσουν σε δύο μήνες οι τράπεζες, σε μια προσπάθεια να εξυγιανθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του χαρτοφυλακίου της στεγαστικής πίστης.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι τα πιστωτικά ιδρύματα θα στείλουν ειδοποιητήρια-τελεσίγραφα σε αυτή την κατηγορία δανειοληπτών, καλώντας τους να παραδώσουν εθελοντικά το ακίνητο (Voluntary Surrender) που είναι συνδεδεμένο με το κόκκινο δάνειο.


Εφόσον το πράξουν, θα εκτιμηθεί στην παρούσα αξία, το τίμημά του θα καλύψει ισόποσα το δάνειο και στην περίπτωση που απομένει υπόλοιπο, τότε αυτό -στις πλείστες των περιπτώσεων λόγω οικονομικής αδυναμίας του δανειολήπτη- θα διαγράφεται, με την τράπεζα να αναλαμβάνει τη ζημία. Η λύση της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου αφορά κατοικίες αλλά και εμπορικά/επαγγελματικά ακίνητα.

Τραπεζικές πηγές υπογραμμίζουν ότι η εθελοντική παράδοση του ακινήτου αποτελεί την ύστατη λύση, προκειμένου να μη φθάσουν οι εν λόγω υποθέσεις κόκκινων δανείων στον πλειστηριασμό. Πρόκειται για μέτρο που εφαρμόσθηκε κατά κόρον στην Ισπανία αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της σφοδρής οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, το μέτρο της εθελοντικής παράδοσης του ακινήτου αφορά δανειολήπτες, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους όρους αποπληρωμής του ενυπόθηκου δανείου. Θα κληθούν, λοιπόν, από την τράπεζα που διατηρούν το δάνειο να της παραχωρήσουν οικειοθελώς την κυριότητα του ακινήτου.

Στη συμφωνία θα αποτυπώνεται, κατά τις πληροφορίες, σαφώς ο τρόπος διευθέτησης του τυχόν υπόλοιπου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι τράπεζες δεν θα απαιτήσουν το εναπομείναν ποσό και θα προχωρήσουν σε διαγραφή του, καθώς οι περισσότεροι δανειολήπτες τους οποίους αφορά το εν λόγω μέτρο δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν, ούτε όμως και προοπτική βελτίωσης των εισοδημάτων τους.

Στην περίπτωση που η συγκεκριμένη λύση δεν γίνει αποδεκτή από τον δανειολήπτη, τότε η τράπεζα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα προχωρήσει στην καταγγελία του δανείου με σκοπό τον πλειστηριασμό του. Με δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, η εκπλειστηρίαση ακινήτων που είναι συνδεδεμένα με κόκκινα δάνεια δεν αποτελεί πλέον μακρινό ενδεχόμενο, οι τράπεζες ποντάρουν στο γεγονός ότι αρκετοί δανειολήπτες θα προτιμήσουν να παραδώσουν το ακίνητό τους παρά να μπλέξουν με τη διαδικασία του πλειστηριασμού.

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.