σλ

τεστ

ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2018

Κλιμακώνονται τα πολεμικά παιχνίδια στη γειτονιά της Κύπρου

Σε κατάσταση πλήρους συμφόρησης βρίσκεται εδώ και πολλά 24ωρα το FIR Λευκωσίας λόγω των εκατοντάδων στρατιωτικών επιχειρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με επίκεντρο το ρωσικό αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» στα βορειοανατολικά και την αμερικανική αρμάδα που κινείται νότια και ανατολικά της Κύπρου.

Η ταυτόχρονη παρουσία δεκάδων αντίπαλων μαχητικών σκαφών στο FIR Λευκωσίας έχει αναστατώσει τις κυπριακές Αρχές, οι οποίες ανησυχούν, καθώς είναι πολύ πιθανό να συμβεί σοβαρό επεισόδιο, ακόμη και λόγω παρεξηγήσεως των προθέσεων της κάθε πλευράς. 

Η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:


Σε μεγάλα τμήματα στο ανατολικό και το νότιο FIR Λευκωσίας επεκτάθηκαν τις τελευταίες μέρες οι εναέριες πτήσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, με σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών από τις δύο δυνάμεις, που σχετίζονται πάντα με τις εξελίξεις στην περιοχή και κυρίως στη Συρία.

Δύο αεροπλανοφόρα, ένα ρωσικό ανατολικά της Κύπρου και ένα αμερικανικό νότια της Κύπρου, εντός πάντα του FIR Λευκωσίας, καθώς και οι επιχειρήσεις από ρωσική βάση στη Λαττάκεια της Συρίας γεμίζουν κυριολεκτικά τον εναέριο χώρο της περιοχής με μαχητικά, κυρίως των τύπων Su-33 και MiG-29K αλλά και F-18.

Οι πτήσεις των ρωσικών μαχητικών ανατολικά και νοτιοανατολικά της Κύπρου αυξήθηκαν αισθητά το τελευταίο διάστημα. 

Την ίδια ώρα, μεγάλος είναι και ο αριθμός αμερικανικών μαχητικών F/A-18F που απογειώνονται και εκτελούν πτήσεις και εντός του FIR Λευκωσίας από αμερικανικό αεροπλανοφόρο που βρισκόταν νότια της Κύπρου τις προηγούμενες εβδομάδες και τώρα έχει κινηθεί ανατολικότερα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σε σχετικά κοντινές περιοχές και στο ίδιο ύψος κινούνται και αμερικανικά και ρωσικά μαχητικά, γεγονός που σημαίνει ότι στις ίδιες περίπου περιοχές και σε παρόμοια υψόμετρα πετούν ταυτόχρονα μέχρι και 15-18 αεροσκάφη. 

Αν και πρόκειται για περιοχές με περιορισμένη κίνηση πολιτικών αεροσκαφών, δημιουργούνται σοβαρές περιπλοκές και για την Κύπρο, ανέφερε πηγή που παρακολουθεί τις εξελίξεις για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ταυτόχρονα, έντονη είναι και η ανησυχία σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο σε χώρες εμπλεκόμενες με στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. 

Τις τελευταίες μέρες το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δημοσιοποίησε βίντεο που δείχνει προσγειώσεις και απογειώσεις μαχητικών και ελικοπτέρων από το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» που βρίσκεται σε περιοχές εντός του FIR Λευκωσίας, για επιχειρήσεις στη Συρία. Γίνεται λόγος για πέραν των 400 επιχειρήσεων στη Συρία από το ρωσικό αεροπλανοφόρο, γεγονός που δείχνει και την κίνηση που δημιουργείται στην ανατολική περιοχή του FIR Λευκωσίας.

Σύμφωνα δε με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στην περιοχή στο USNI News, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της πρόκλησης ακόμα και ανεξέλεγκτης έντασης, λόγω ενός επεισοδίου στον αέρα, αφού στις ίδιες περιοχές πετούν ταυτόχρονα πολεμικά διαφόρων χωρών. Να σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις τα μαχητικά πετούν χωρίς να εκπέμπουν στοιχεία αναγνώρισης, οπότε γίνονται αντιληπτά μόνο από στρατιωτικά ραντάρ και ραντάρ που λαμβάνουν πρωτογενές σήμα από αεροσκάφη, ενώ δεν υπάρχουν ούτε κανόνες συνεννόησης αλλά ούτε και επικοινωνία.

Όπως εξηγεί ο Αμερικανός αξιωματικός, με την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους σε μεγάλες περιοχές, ο χώρος των επιχειρήσεων το τελευταίο διάστημα είναι πολύ «μικρότερος και πιο συγκεχυμένος». Με τόσα πολλά πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και αεροσκάφη που λειτουργούν στην ίδια περιοχή, ο κίνδυνος αντιπαράθεσης έχει αυξηθεί δραματικά, επισημαίνει.

Άλλη στρατιωτική πηγή των ΗΠΑ τονίζει ότι η κατάσταση στην περιοχή έχει γίνει «εξαιρετικά περίπλοκη και ως εκ τούτου πολύ επικίνδυνη». Οι πιλότοι των ΗΠΑ πετούν πολύ κοντά σε μια σειρά άλλων αεροπορικών δυνάμεων που έχουν διαφορετικές ατζέντες και διαφορετικούς στόχους ή αποστολές, οπότε ο κάθε πιλότος θα πρέπει να προβλέπει και να ερμηνεύει τις προθέσεις των πιλότων μαχητικών άλλων χωρών, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια, σημειώνει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τέτοιες καταστάσεις έχουν δημιουργηθεί σε κάποιες περιπτώσεις εντός του FIR Λευκωσίας στα όριά του με τη Συρία, αλλά και στα ανατολικά όρια με τον Λίβανο.

Σύμφωνα με την ισραηλινή αντικατασκοπεία, η οποία αναφέρεται σε έγκυρες εκτιμήσεις ρωσικών κύκλων, η Μόσχα προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επίθεσης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία  με πρόσχημα ή άλλοθι μία «επικείμενη» πολεμική δραστηριότητα των δυνάμεων του Άσαντ με χημικά όπλα. Όλα τα παραπάνω αναφέρονται σε ειδικές εκθέσεις των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών και αναπαράγονται από εξειδικευμένες ιστοσελίδες, οι οποίες απηχούν τις απόψεις των εν λόγω υπηρεσιών. Η ισραηλινή αντικατασκοπεία εντόπισε την προσγείωση στην αεροπορική βάση Khmeimim της Συρίας του γιγαντιαίου ρωσικού ελικοπτέρου Mi-8MTPR-1, το οποίο μετέφερε το σύστημα Richag-AV που διασφαλίζει αποτελεσματικά ηλεκτρονικά αντίμετρα.

Κατά τους Ισραηλινούς, η μεταφορά τέτοιου συστήματος στη Συρία προϊδεάζει για τις ρωσικές προετοιμασίες αντιμετώπισης μίας μαζικής αεροπορικής επίθεσης σε στρατιωτικούς στόχους σε συριακό έδαφος. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι Αμερικανοί έχουν μεταφέρει στην Ανατολική Μεσόγειο ένα αεροπλανοφόρο, πολλές φρεγάτες και 65 με 70 ειδικά αεροσκάφη καθώς και 7.500 άνδρες του σώματος Πεζοναυτών. Η ναυτική αυτή δύναμη είναι σε θέση να εξαπολύσει επίθεση με τουλάχιστον 400 μακράς εμβέλειας πυραύλους Τόμαχοκ κατά στόχων στη Μέση και Εγγύς Ανατολή. 

Οι Ισραηλινοί διερωτώνται πόσα συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων έχει μεταφέρει ήδη η Μόσχα στην περιοχή. Η στρατιωτική αντικατασκοπεία του Ισραήλ επισημαίνει πως το ρωσικό σύστημα αντιμέτρων μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ζητήματα τόσο στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις όσο και στα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη που κατά καιρούς εμπλέκονται σε επιχειρήσεις πάνω από τη Συρία.

Τα συστήματα αυτά είναι ικανά να παραπλανήσουν και τους πυραύλους τύπου Τόμαχοκ καθώς και τις επικοινωνίες μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων και των αεροσκαφών τα οποία επιχειρούν. Το σύστημα Richag-AV, κατά τους Ισραηλινούς, είναι σε θέση να εξουδετερώσει-παραπλανήσει ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, οι οποίοι μπορεί να είναι πλοία επιφανείας, αεροσκάφη, οχήματα επί του εδάφους αλλά και ελικόπτερα. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως η άφιξη τέτοιων συστημάτων στη Συρία προκαλεί ιδιαίτερο πονοκέφαλο σε ΗΠΑ και Ισραήλ, που χρησιμοποιούν υπερσύγχρονα συστήματα επικοινωνιών, στόχευσης και ανίχνευσης στόχων. Είναι πολύ πιθανόν, προσθέτουν οι Ισραηλινοί, τα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικών αντιμέτρων να είναι διασπαρμένα και εκτός συριακού εδάφους, έτσι ώστε να διαθέτουν τη δυνατότητα παρεμπόδισης αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων από το βόρειο Ιράκ μέχρι τη Μεσόγειο. 

Τόσο αμερικανικές όσο και ρωσικές στρατιωτικές πηγές αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τις παραπάνω πληροφορίες της ισραηλινής αντικατασκοπείας.

.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...