ΤΟ 24HOURS-NEWSGR ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΑΙ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ. ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ GOOGLE ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Η (νέα) χαμένη ευκαιρία της Ελλάδας να ακυρώσει την τουρκική ΑΟΖ

Του Άρη Δημητρακόπουλου

Την ώρα που Στρατάρχης Χαφτάρ απαιτεί την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη Λιβύη, βομβαρδίζοντας τουρκικό πλοίο με πυρομαχικά και ο συριακός Στρατός βάλλει κατά τουρκικών θέσεων στην Ιντλίμπ, σκοτώνοντας Τούρκους στρατιώτες κι αναγκάζοντας τον Ερντογάν να ζητήσει την συνδρομή Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση παρακαλάει την Τουρκία να έρθει στη Χάγη ή να καταλήξει σε έναν «έντιμο συμβιβασμό» για το μοίρασμα της… ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Η Αθήνα, μετά την ανακοίνωση των συντεταγμένων της τουρκικής ΑΟΖ από τον ΟΗΕ, «έθαψε» για άλλη μια φορά το κεφάλι στην άμμο χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «τυπική διαδικασία». Αν και εδώ που τα λέμε «τυπική διαδικασία» έχει καταλήξει για την Τουρκία η υφαρπαγή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αφού το κάνει με άνεση και χωρίς κανέναν κόστος.

Μάλιστα η υφαρπαγή αυτή προχωράει κανονικά παρόλο που η Άγκυρα έχει ανοίξει ταυτόχρονα δύο στρατιωτικά μέτωπα σε Συρία και Λιβύη, καθώς ακόμα και τώρα, ενώ η Τουρκία βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αμφισβητήσει ευθέως την τουρκική ΑΟΖ, παίρνοντας κάποια πρωτοβουλία για έρευνες ή κάνοντας κάποια κίνηση που να επιβεβαιώνει την κυριαρχία της Ελλάδας επί της υφαλοκρηπίδας της.

Αυτή είναι η νέα χαμένη ευκαιρία της Αθήνας για την ακύρωση η έστω ουσιαστική αμφισβήτηση της τουρκικής ΑΟΖ, μετά την άρνηση της να στηρίξει εμπράκτως τον Χαλίφα Χαφτάρ αμέσως μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Όχι μόνο αυτό, αλλά έχει καταλήξει να… παρακαλάει την Άγκυρα μέσω διάφορων δηλώσεων αλλά και «εκδηλώσεων» στις οποίες μάλιστα καλείται ως ομιλητής ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα.

Δηλαδή θεωρούν πως η Ελλάδα έχει περιέλθει σε τέτοια κατάσταση αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την Τουρκία ούτε τη στιγμή που αυτή διεξάγει διμέτωπο αγώνα σε Συρία και Λιβύη και ο στόλος της είναι σκορπισμένος στη Μεσόγειο χωρίς αεροπορική κάλυψη;

Τότε όμως αλήθεια γιατί διατηρούμε ακόμα τις ένοπλες δυνάμεις; Για να μας προφυλάξουν από τι; Τι θα γίνει δηλαδή όταν η Τουρκία κλείσει και τα δύο μέτωπα και επικεντρωθεί μόνο στην ανατολική Μεσόγειο, θα φτάσει στην Αθήνα;

Αν πλέον ο συριακός Στρατός και ο LNA αποτελούν πιο αξιόμαχα στρατεύματα από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις καλύτερα να το «κλείσουμε το μαγαζί», αν και περίπου αυτό δείχνουν οι κινήσεις της κυβέρνησης να κρατήσει τον προϋπολογισμό της Άμυνας σε μνημονιακά επίπεδα την ώρα που μοιράζει χρήματα και δώρα μέχρι και για «πράσινη ανάπτυξη».

Για να γίνει κατανοητό πόσο δεν υπολογίζει τη χώρα μας η Άγκυρα, αποσύρει εξοπλισμό κι επίλεκτες μονάδες από τον Έβρο ένα από τα βασικά σημεία πιθανής ελληνικής αντεπίθεσης σε περίπτωση ελληνοτουρκικής σύγκρουσης. Βέβαια αυτό γίνεται αφού πρώτα η Ελλάδα απέσυρε τα Patriot από την περιοχή με αστείες δικαιολογίες περί προστασίας της Σ.Αραβίας, πιθανότατα λαμβάνοντας εντολές εκ Ουάσινγκτον ώστε να έχει η Τουρκία το «κεφάλι της ήσυχο».

Όμως αυτό που δεν έχει γίνει αντιληπτό στους «πρόθυμους» των Αθηνών είναι πως μετά την ανακήρυξη της τουρκικής ΑΟΖ, αυτή που πλέον αμφισβητεί είναι η Ελλάδα, όχι η Τουρκία. Με λίγα λόγια εμείς είμαστε αυτοί που πλέον παλεύουμε να εξασφαλίσουμε ένα κομμάτι από την ανατολική Μεσόγειο κι όχι οι Τούρκοι.

Το 50-50 που κάποτε φάνταζε ως το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα, με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατέληξε να είναι το… ευκταίο, καθώς η Άγκυρα με τις κινήσεις της, οι οποίες έχουν μείνει εντελώς αναπάντητες, βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για να εξασφαλίσει το μερίδιο του λέοντος από τους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό εννοούσε άλλωστε και ο Ερντογάν όταν έλεγε πως «η Ελλάδα έχει αποδεχθεί τη νέα κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο».

ΥΓ. Την ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, στην κυβέρνηση θεώρησαν σωστό να κάνει ο Τούρκος πρέσβης δημόσια διάλεξη περί τουρκικών θέσεων στους Έλληνες πολίτες. Μάλιστα στήριξαν την εκδήλωση στέλνοντας και βουλευτή να μιλήσει… Είναι να σηκώνεις τα χέρια ψηλά…

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιερώστε ένα λεπτό και κάντε κλίκ στις διαφημίσεις μας.